S mierou sa káva zdá byť pre väčšinu ľudí dobrá – to sú 3 až 5 šálok denne alebo až 400 miligramov kofeínu.
„Dôkazy sú celkom konzistentné, že káva je spojená s nižším rizikom úmrtnosti,“ povedala Erikka Loftfield, výskumníčka z National Cancer Institute, ktorá nápoj študovala.
Po celé roky bola káva považovaná za možný karcinogén, no diétne pokyny z roku 2015 pomohli zmeniť vnímanie. Po prvýkrát bolo v rámci zdravej výživy zaradené striedme pitie kávy.
Keď výskumníci kontrolovali faktory životného štýlu, ako napríklad to, koľko ťažkých pijanov kávy tiež fajčilo, údaje boli v prospech kávy.
Veľký prehľad o spotrebe kávy a ľudskom zdraví z roku 2017 v British Medical Journal tiež zistil, že káva bola väčšinou spojená s prínosom, a nie škodou. Pri skúmaní viac ako 200 recenzií predchádzajúcich štúdií autori zistili, že mierni konzumenti kávy mali menej kardiovaskulárnych ochorení a predčasnej smrti zo všetkých príčin, vrátane infarktu a mozgovej príhody, ako tí, ktorí nápoj vynechávali.
Okrem toho odborníci tvrdia, že niektoré z najsilnejších ochranných účinkov môžu mať diabetes typu 2, Parkinsonovu chorobu a stavy pečene, ako je cirhóza, rakovina pečene a chronické ochorenie pečene. Napríklad pitie asi piatich šálok kávy denne namiesto žiadnej koreluje s 30-percentným znížením rizika cukrovky 2. typu podľa metaanalýzy 30 štúdií.
Podľa Dr. Giuseppe Grossa, odborného asistenta pre výživu ľudí na univerzite v Catanii v Taliansku a hlavného autora zastrešujúceho prehľadu vo výročnej správe, potenciálny prínos kávy môže byť z polyfenolov, čo sú rastlinné zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Prehľad výživy.
Káva však nie je pre každého. Existujú obavy z nadmernej spotreby. To platí najmä pre budúce matky, pretože bezpečnosť kofeínu počas tehotenstva je nejasná. Zatiaľ čo výskum vplyvu kávy na zdravie pokračuje, väčšina práce v tejto oblasti je pozorovacia.
„Nevieme s istotou, či je káva príčinou zdravotných výhod,“ povedal Jonathan Fallowfield, profesor na Edinburskej univerzite a spoluautor recenzie British Medical Journal. “Tieto zistenia môžu byť spôsobené inými faktormi alebo správaním prítomným u konzumentov kávy.”
Záleží na spôsobe prípravy kávy?
Áno. Máte radšej tmavú alebo svetlú pečienku? Hrubé alebo jemné mletie? Arabica alebo robusta?
“Všetky tieto rôzne aspekty ovplyvňujú chuť, ale tiež ovplyvňujú zlúčeniny v káve,” povedal Neal Freedman, vedúci výskumník z National Cancer Institute. “Ale nie je vôbec jasné, ako môžu tieto rôzne úrovne zlúčenín súvisieť so zdravím.”
Pražením sa napríklad znižuje množstvo chlorogenových kyselín, ale vznikajú iné antioxidačné zlúčeniny. Espresso má najvyššiu koncentráciu mnohých zlúčenín, pretože má menej vody ako prekvapkávaná káva.
Štúdia v odbore JAMA Internal Medicine skúmala návyky pri káve takmer 500 000 ľudí v Spojenom kráľovstve a zistila, že nezáleží na tom, či vypili jednu šálku alebo osem – pravidelne alebo bez kofeínu – alebo či boli rýchlymi metabolizátormi kávy alebo pomalými. Súviseli s nižším rizikom úmrtia zo všetkých príčin, okrem instantnej kávy, dôkazy boli slabšie.
Spôsob, akým pripravujete svoju šálku joe, môže tiež ovplyvniť hladinu vášho cholesterolu. „Jediná káva, o ktorej vieme, že nie je vhodná na pitie, je varená káva,“ povedala Marilyn C. Cornelis, odborná asistentka preventívnej medicíny na Lekárskej fakulte Northwestern University Feinberg School of Medicine a spoluautorka štúdie JAMA Internal Medicine.
Medzi príklady patrí francúzsky lis, škandinávska káva alebo grécka a turecká káva – druh, ktorý sa bežne konzumuje na Blízkom východe. (Keď sa naleje, nefiltrovaná usadenina sa usadzuje na dne maličkého pohára ako kal. Aby nahliadli do budúcnosti, starší v regióne majú tradíciu čítať sediment z prevráteného pohára ako krištáľovú guľu.)
Olej vo varenej káve však obsahuje cafestol a kahweol, zlúčeniny nazývané diterpény. Ukázalo sa, že zvyšujú LDL, zlý cholesterol a mierne znižujú HDL, čo je známe ako dobrý druh.
„Ak kávu prefiltrujete, potom to vôbec nie je problém,“ povedal Rob van Dam, profesor na Saw Swee Hock School of Public Health na National University of Singapore. “Pre ľudí s problémami s cholesterolom je lepšie prejsť na iné druhy kávy.” Kávu sa venuje dve desaťročia. (A áno, za ten čas vypil veľa kávy.)