Záleží Vám na kvalite kávy, ktorú konzumujete? Nie je pre Vás káva len prísunom kofeínu, ale radi si kávu vychutnávate a nemáte problém za kúpu kávy siahnuť trošku hlbšie do vrecka?

Radi Vám poradíme, ako si vybrať kvalitnú kávu s jedinečnou chuťou v našej pražiarni a kaviarni Coffee Factory, sídliacej na Stavebnej 1/C v Banskej Bystrici..

ROBUSTA, ARABIKA alebo ich kombinácia tzv. BLEND??
V prvom rade Vás radi vyvedieme z častého omylu: Robusta je horšej B-kvality oproti arabike, ktorá je A-trieda.
Arabika či robusta, každá z nich má svoju osobitú chuť, arómu, horkosť a penivosť, či iný obsah kofeínu!!! Netreba zabúdať na fakt, že kvalitu kávy vo veľkej miere ovplyvňuje oblasť, z ktorej káva pochádza a podľa toho si treba vyberať.

SLADKÁ ARABIKA /kávovník arabský/
Arabika obsahuje vyššie množstvo olejov a cukrov, ktoré pri pražení karamelizujú a dodávajú káve sladké jemné chute s aromatickým nádychom ovocia, kvetín a čokolády. Preto sladkosť a pôžitok v jednom nápoji nadobudnete pri pití arabiky. Obsah kofeínu v arabike je len 0,9-2%, preto ju za života-budíč nemožno tak doslova považovať. Arabika má skôr pôžitkový charakter s vyššou kyslosťou a bohatšou chuťou určený pre objavovateľov lahodných chutí kávy.

HORKÁ ROBUSTA /kávovník statný/
Naopak pri robuste prevládajú horkejšie, zemité chute s bohatou penou. Preto ak pri káve očakávate výraznú chuť kávy s vyšším obsahom kofeínu až 2-4%, na robuste si viac pochutnáte. Robusta zaručene nabudí Vaše zmysly na maximum, keď to najviac budete potrebovať.

ŠOK- BLEND
Nie vždy všetko 100%-né má najlepšiu chuť a kvalitu. Boli by ste prekvapení, že správny pomer arabiky a robusty dokáže vykúzliť jedinečné a neopakovateľné chute kávy, ktoré by ste naozaj nečakali. Len skúsený pražiar dokáže pripraviť unikátnu chuť kávy, na ktorú tak ľahko nezabudnete. Coffee Faktory patrí medzi špecialistov výberu a prípravy kávy, ktorá bezkonkurenčne ohúri Vaše zmysly. Nechajte sa prekvapiť a prídite ochutnať šálku kávy, z našej ponuky priamo do našej kaviarni, ktorá je zároveň aj pražiarňou..

VÝBER KÁVY podľa PÔVODU
Chuť kávy ako takej veľmi ovplyvňuje pôda, nadmorská výška, spôsob pestovania a zberu kávových zŕn. Preto každá krajina, ktorá pestuje kávové zrná, dáva káve svoju osobitosť.

Pestovaniu arabiky sa najviac darí v Strednej a Južnej Amerike /Columbia, Mexico, Guatemala, Costa Rica, Cuba, Honduras a iné/. Brazília je považovaná za najväčšieho producenta kávy arabika. Konkurenčnými krajinami pestovania arabiky je tiež Afrika /Etiópia, Tanzánia a iné/, Indonézia a India. Vo vyššej nadmorskej výške, 900-2000 metrov nad morom, a pri teplotách 17-25C sa pestovaniu arabiky najviac darí. Zber arabiky býva zväčša ručne, prípadne výberovým česaním, čo je časovo dosť náročné, preto i cena arabiky je podstatne vyššia ako cena robusty.

Oproti arabike, robusta nie je tak náročná na pestovanie a zber /strojom/. Robuste sa darí aj v nižších pásmach, 200-800 metrov nad morom, pri teplotách 20-30C. Preto najmä Vietnam a Thajsko, ale aj Afrika a India či Brazília sú pre robustu vhodnými krajinami na jej vypestovanie.

DOBRÁ RADA na koniec!
I menej znalý kávičkár dokáže rozpoznať rozdiel kávových zŕn arabiky a robusty a my Vám povieme ako na to….

Arabica má zrná podlhovasté, ploché s mierne zakrivenou ryhou uprostred. Vôňa kávové zrnka arabiky pred pražením pripomína vôňu čučoriedky.

Zrnko robusty má pravidelnejší tvar, je menšie, okrúhlejšie a strednú ryhu má rovnú. Vôňa kávových zŕn robusty pripomína pred pražením vôňu arašidov.

Nedá sa presne určiť, ktorý druh kávy je lepší, pretože každému z nás chutí niečo iné. Preto pri ochutnávaní kávy dobre počúvajte svoje zmysly a unášajte sa lahodnou chuťou tohto magického nápoja u nás v Coffee Factory. Z našej širokej ponuky kvalitnej kávy si určite vyberiete pre Vás tú pravú jedinečnú kávičku.