Čo je to moka kávovar a odkiaľ pochádza.
Moka kávovar je svetovo najpoužívanejší spôsob prípravy kávy. Len v Taliansku sa minimálne jeden takýto kávovar nájde v každej domácnosti. Taliansky sa nazýva Cafetierra, no používame aj názov koťogo.
Ten k nám prišiel z Maďarska, kde vyjadruje bublanie. Nech už ho označujeme rôznymi názvami, vždy ide o jednoduchý tlakový varič, ktorý pripraví lahodné espresso takmer všade.
Jediné čo na vychutnanie chvíľky s chutnou kávou potrebujeme je moka kávovar, kvalitná káva pomletá nahrubšie než do kávovarov , voda a samozrejme zdroj tepla alebo len zásuvku s 220 V.
Jednoduchý kávovar pre všetkých.
Moka kávovar sa skladá z troch častí. Vodu nalievame do spodnej časti, zvyčajne po rysku, alebo po ventil, ak ryska nie je naznačená. V strednej časti je sitko, do ktorého vrchovito naplníme kávu. Kávu v ňom neutláčame ani nedávame menej než po okraj sitka. Sitko položíme na spodnú časť s vodou a zašroubujeme vrchnú časť. Je to veľmi jednoduché a navyše rýchle. Potom už len položíme kávovar na sporák, alebo elektrický na varič a o chvíľu je káva hotová. Platí pravidlo, že vždy používame kávovar „na maximum“ teda na toľko káv, na koľko je určený.
Ako moka kávovar funguje?
Každý moka kávovar funguje na princípe tlakového variča. Para z vriacej vody prechádza sitkom s kávou. Skondenzovaná voda, ktorá už prešla cez sitko následne stečie do vrchnej časti. Stačí aj 5 minút, no nepísaným pravidlom je stíšiť plameň a pomaly variť aj 8 minút. Pri plameni na sporáku sa treba držať zásady, že nepresahuje spodnú časť kávovaru.
Kedy je káva hotová?
Po začatí charakteristického bublania stačí chvíľu počkať a kávovar vypnúť, resp. zložiť zo sporáku. Káva dotečie do hornej časti a môžeme vychutnávať espresso.
Espresso ako espresso?
Espresso z moka kávovaru je porovnateľné z klasickým espressom, jediné čo mu chýba je pena. Pri použití kvalitnej kávy však moka kávovary zaručujú rovnako intenzívnu chuť a arómu ako strojové espresso.